sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Tasausta Töllin malliin

Entinen kuntaministeri Tapani Tölli (kesk) kauhistelee Ylen haastattelussa (YLE 26.6.2011) kuntarahoituksen uudistamista. Töllin mukaan se, että kiinteistövero poistetaan valtionosuuksien tasausjärjestelmän piiristä, lisää eriarvoisuutta kansalaisten välillä. Toiset hyötyvät, toiset kärsivät.

Muutos lisää paineita pienempien kuntien yhdistymisille. Se tarkoittaa myös keskustalaisten kuntien määrän vähenemistä. Löytyisikö sieltä toinen puoli Töllin kauhistelulle? Mitä vähemmän kuntia, sitä vähemmän kuntien hallinnosta puolueelle kiertävää rahaa.

Eriarvoisuutta on myös se, että joidenkin kuntien sallitaan pitää yllä tarpeettoman kalliita ratkaisuja palveluiden ja hallinnon toteuttamiseen, ja muiden kuntien veronmaksajat kustantavat lystin. Kuntarajat ovat monille tunteellisia asioita, mutta palveluiden saatavuus ajaa kuitenkin omassa arvoasteikossani edelle. Jos jokin kunta väkisin haluaa tuottaa palvelut reilusti kalliimmalla kuin olisi tarpeen, niin siitä vaan, mutta turha tulla minun lompakolleni sitä varten kolehtia keräämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti