keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Tietojärjestelmiä, tukia, bisnestä, ja jossain välissä sitä hoitotyötäkin

Tulin terveydenhuoltoalalle töihin siinä onnellisessa tilanteessa, että minun ei juuri tarvinnut joitakin poikkeuksia lukuunottamatta paperisiin potilaspapereihin koskea. Paluuta paperikaavakkeisiin en haikaile. Tietojärjestelmiin sen sijaan muutosta kaipaisin. Skeptinen kun olen, niin sellaista järjestelmää en usko näkeväni johon täysin tyytyväisiä oltaisiin. Toivoa kai kuitenkin aina voi. Intouduin tästä kirjoittamaankin, tässä Tampereen kaupunkilehti Torissa 13.6.2012 julkaistu kirjoitukseni:


Tietojärjestelmien tunkiolla

Terveydenhuollon tietojärjestelmäongelmat nousevat aika ajoin otsikoihin. Viimeksi touko-kesäkuun vaihteessa uutisoitiin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin järjestelmäpäivityksen aiheuttamista ongelmista.

Potilasturvallisuuden takia oli jouduttu palaamaan saneluiden kirjoittamiseen paperille. Oli aika, jolloin Suomessa oli maailman mittakaavassakin edistyksellinen terveydenhuollon tietojärjestelmä. Se oli nimittäin koko maassa standardoitu.

Tuosta ajasta ei ole kauaa, tarkemmin sanottuna reilut kymmenen vuotta. Järjestelmä tunnettiin nimellä potilaspaperit.

Sen jälkeen on tuntunut siltä, että jokainen kynnelle kykenevä kunta on halunnut kehittää oman järjestelmänsä. Niitä on kehitelty paljon ja jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolensa sekä sudenkuoppansa. Eivätkä ne edes ymmärrä toisiaan.

Järjestelmien yhteensovittamisesta voisi kärjistetysti sanoa syntyneen uusi teollisuudenhaara. Mitään halpaa hupia se ei ole.

Tuo hupi kustannetaan verovaroilla. Eduskunnan tarkastusvaliokuntakin on kyseenalaistanut koko touhun mielekkyyttä, kun julkisin varoin on ensin tuettu järjestelmiä kehittäviä yrityksiä ja sen jälkeen maksettu vielä uudestaan puolivalmiista tuotteesta.

Rahaa on syydetty suuntaan ja toiseen. Tausta-ajatus on ollut kaunis ja hyvää tarkoittava. Toteutus puolestaan ei.

Mitä jos edistyksellisen ja yhtenäisen paperijärjestelmän pohjalta olisi kehitetty koko maahan yksi ja yhtenäinen terveydenhuollon tietojärjestelmä? Jälkiviisaus on helppo laji, mutta uskon että monelta ongelmalta olisi vältytty.

Eli otetaanhan opiksi, kun seuraava digitalisoinnin aalto iskee.

Atte Tahvola
sairaanhoitaja, Tampere

http://www.torilehti.fi/lukijalta.php?id=2332

Kannattaa lukea myös  Otso Kivekkään blogikirjoitus Epic fail, eli sairaaloiden IT eilen, tänään ja huomenna. Näin hoitoalan työntekijänä on syytä hieman huolestua...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti