maanantai 22. lokakuuta 2012

Kiitos Uutisvuodolle

avautumista ajasta

Kuluneen sanonnnan mukaan valtion täytyy tarjota kansalle leipää ja sirkushuveja. Taustallahan tuossa on ajatus, että kurja arki unohtuisi. Sirkushuvit ovat kuitenkin kovin vaikea laji. Kun viihdeohjelman kautta nousee esiin jokin oikea yhteiskunnallinen epäkohta, niin kohuhan siitä syntyy. Ikävä vain, että itse ongelma helposti unohtuu.

Viime päivinä on kohistu Uutisvuoto-ohjelmassa esitetystä vitsistä, jossa tehtiin pilaa entisen pääministeri Paavo Lipposen kustannuksella. Juontaja kertoi, että julkisuudesta vetäytyneen Lipposen elämä ei poikkea normieläkeläisien arjesta. Sen jälkeen kuvaan tuli housuihinsa ja petivaatteilleen laskenut laahustava vanhus.

Vitsi oli mauton, tietenkin. Nyt YLE on jopa ilmoittanut sensuroivansa sen Areena-palvelussa katsottavissa olevasta versiosta. Puhutaan kovasti siitä, kuinka tässä nyt Lipposta pistetään halvalla. Entäs ne vanhukset?

Kohun alle on jäänyt se tosiasia, että Uutisvuodon vanhuksista tekemä karikatyyri on valitettavan todellista arkea monille vanhuksille eri puolilla Suomea. Sen sijaan että nostetaan kohua Lipposen loukkaamisesta, pitäisi pohtia miten niiden muidenkin vanhusten elämää saisi parannettua.

Ikäviä asioita on helppo nostaa esiin ja käsitellä julkisuuden henkilöiden kautta. Samalla käy kuitenkin usein niin, että oikea ongelma unohtuu ja keskustellaan vain siitä julkkiksesta.

Kiitos Uutisvuodolle tuosta mauttomasta vitsistä. Ainakin se on yritys nostaa vaiettua aihetta julkisuuteen. Ei anneta keskustelun vaieta, vaikka YLE sen nyt haluaisikin sensuroida.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti