keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Postin tulisi löytää uudestaan olemassaolonsa tarkoitus

Postin jo ilmeisesti vuotuiseksi perinteeksi tulleet massiiviset yt-neuvottelut väen vähentämiseksi ovat jälleen käynnistyneet. Samaan aikaan Posti pyrkii korvaamaan omia työntekijöitään vuokratyövoimalla, joka antaa postista kuvan huonoa henkilöstöpolitiikkaa noudattavana häikäilemättömänä työnantajana. Postin tuskin kannattaa odottaa postilaisilta samanlaista sitoutumista omaan työnantajaansa kuin aiemmin.

Työntekijät muistuttavat, aiheesta, että liian pienellä väkimäärällä ei palvelutasoa pystytä pitämään yllä. Posti taas vastaa siihen vaatimalla valtiota muuttamaan lakia siten, että palvelutasoa voitaisiin heikentää. Erityisesti syrjäalueiden jakelua haluttaisiin vähentää viisipäiväisestä viikosta kolmipäiväiseen. Isoimpia kaupunkeja palvelutason heikennykset eivät välttämättä koskisi, sillä niissähän se raha vuollaan.

Postitoiminta tänä päivänä on kieltämättä hankala konsepti. Kirjeet ovat siirtyneet sähköiseen muotoon, ja niiden määrä nyt vain vähenee. Sitä tosiasiaa ei voi eikä kannata kieltää. Eipä itsellenikään osoitteellista postia muutamien lehtien ja mainosten lisäksi paljoa enää tule. Maailma on muuttunut.

Kompensoidakseen kirjeiden väheneviä määriä on posti pyrkinyt laajentamaan logistiikkabisnestään. Verkkokauppojen kasvavista lähetysmääristä toivotaan pelastajaa. Kansainvälisesti muun muassa Venäjälle on tehty mittavia sijoituksia tulevien voittojen toivossa. Yrityksen tulee tuottaa voittoa, tiedättehän. Logistiikka-ala on kuitenkin kansainvälisesti hyvin kilpailtu, ei mikään takuuvarma rahasampo.

Posti kuitenkin hinnoittelee itsensä ulos myös Suomen logistiikkabisneksestä. Kun suomalaisetkin yritykset perustavat verkkokauppoja ulkomaille, vain siksi että sieltä postikulut lähetyksille Suomeen tulevat edullisemmiksi kuin kotimaan sisäisten lähetysten hinnat, on jotain pahasti pielessä. Työvoimakulujen suuruutta Suomessa on turha syyttää. Vaikka työvoimakulut osassa Euroopan maita edullisempia ovatkin, eivät ne voi Suomen Postin hintojen suuruutta selittää, kun mukaan lasketaan vielä pidemmistä kuljetusmatkoista kertyvät lisäkulut.

Hinnoittelullaan Posti tappaa myös suomalaisia yrityksiä ja tekee hallaa koko kansantalouden kilpailukyvylle. Kun kotimaan sisällä ei enää verkkokauppoja kannata pitää, siirtyvät yritykset ja raha ulkomaille. Luulisi valtiotakin omistajana kiinnostavan Postin toiminta, varsinkin näinä hallituksen kilpailukykypakettien aikoina. Vai haluaako valtio vain nopeita pikavoittoja osinkojen muodossa, ja samalla unohtaa mikä se kansallinen etu oikeasti olisi?

Postin tulisikin löytää uudestaan olemassaolonsa tarkoitus. Se ei voi olla ainoastaan voiton tuottaminen omistajalle. Posti on yhteiskuntamme peruspilareita, sen tehtävä on varmistaa yhteiskunnan sujuva toiminta. Vaikka osingot valtiolle jäisivätkin hieman pienemmiksi, hyötyisi valtio kotimaisen yrityselämän virkistymisen myötä.

Mikäli postin toimitusvarmuus säästöleikkurin iskiessä heikkenee, heikentää se samalla koko maan kilpailukykyä ja ulkomaisten investointien houkuttelua Suomeen. Valtion tulisi omistajana käyttää valtaansa ja asettaa Postille pelkkää omaa voitontekoa isompi kansallinen tavoite.

Suomen talouden piristymisen lisäksi haluan toki jatkossakin saada Tex Willerini kotiin toimitettuna, heti ilmestymispäivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti