maanantai 4. heinäkuuta 2016

Osaoptimointia Tampereen puistoissa

Kesälomalla arkirutiinit menevät uusiksi. Silloin huomaakin sellaisia asioita, jotka muuten menisivät silmien ohi. Tänään hämmästyin, kun näin kotini läheisessä puistossa ISS:n pakettiauton. Roskakoreja olivat tyhjentämässä. Se piti toki vielä tehdä niin, että ajetaan autolla jokaisen roskiksen viereen parkkiin kävelymatkan minimoimiseksi. En tiennytkään, että kaupunki on tuotakin touhua ulkoistanut.

Hankala kuvitella, miten puistojen roskakorien tyhjentämisen ulkoistaminen monikansallisille yrityksille olisi kaupungin ja koko yhteiskunnan kokonaisedun mukaista. Mahdollistetaanhan sillä tietysti yritysten liiketoiminnan kasvattamista, mutta silti. Tuo olisi niitä tehtäviä, jotka mielestäni kannattaisi siirtää Tampereen Sarka Oy:n tehtäviksi. Sarkahan on Tampereen kaupungin perustama ja omistama sosiaalinen yritys, jonka tehtävänä on mm. pitkäaikaistyöttömien aktivoiminen mukaan työelämään. Kaupunki maksaa vuodessa miljoonaluokan sakkomaksuja työttömyydenhoidosta. Roskakorien tyhjentämisen ulkoistaminen saattaa näyttää kannattavalta jonkin yksittäisen budjettimomentin kannalta, mutta jos lukuun lasketaan mukaan muut kaupungille tulevat mahdolliset hyödyt ja haitat, voi luku näyttää aivan erilaiselta.

Vastaavia yksittäisiä tehtäviä ja kohteita löytyy varmasti paljon muitakin. Niistä pitäisi ottaa hyöty irti, ja työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, kun vain mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti