lauantai 18. maaliskuuta 2017

Hyvinvointi vaatii uskallusta ja pitkäjänteistä työtä

Atte Tahvola, kuntavaaliehdokas nro 260, Tampere
Pieni Juuan kunta Pohjois-Karjalassa teki jotain sellaista mitä isot kaupungit eivät uskaltaneet edes ajatella. Se päätti käyttää kiky-sopimuksen mukaisen työajan lisäyksen työhyvinvoinnin tukemiseen. Keinoksi juukalaiset valitsivat liikunnan, vaikka heitä Helsingistä asti yritettiin kieltää sitä tekemästä.

Moni menestyvä yksityinen yrityskin on laskenut, että työntekijöiden hyvinvointia tukemalla saadaan parannettua tuottavuutta paljon enemmän verrattuna työpäivien pieneen pidentämiseen. Työterveyslaitos arvioi, että jokainen työhyvinvointiin sijoitettu euro tuottaa itsensä kuusinkertaisena takaisin. Aika hyvä sijoitus.

Työhyvinvointiin panostaminen näkyy sairauslomien ja työkyvyttömyyseläkkeiden vähenemisenä ja ylipäänsä parempana työvireenä. Tätä pitää tavoitella entistä kunnianhimoisemmin myös Tampereella. Kaupungin tulee paitsi näyttää itse esimerkkiä myös toimia mahdollistajana ja hyvien käytäntöjen levittäjänä yrityselämän suuntaan.

Pienet ja keskisuuret yritykset työllistävät eniten tamperelaisia, mutta ne eivät omilla resursseillaan välttämättä pysty järjestämään kaikkia niitä työhyvinvointia tukevia palveluja kuin isommat yritykset. Pk-yritysten menestymisen mahdollistaminen ja tukeminen on kuitenkin kaupungin talouden kannalta keskeisen tärkeää.

Sote- ja maakuntauudistuksen myötä kuntien tehtävät hyvinvoinnin edistämisessä joudutaan miettimään uudestaan. Vaikka Tampere ei enää tulevaisuudessa terveyskeskuksia pyöritäkään, joudutaan kaikessa päätöksenteossa huomioimaan vaikutukset kaupunkilaisten terveyteen. Ympäristön puhtaus sekä liikunta- ja kulttuuripalvelut ja vaikkapa kouluruoan laatu ovat kaikki sijoituksia terveyteen. Samalla ne luovat kaupungille vetovoimaa.

Hyvinvointiin sijoittamisessa ongelmana on ollut, että tulokset ja tuotot näkyvät vasta vuosien päästä. Päätöksentekoa tulee kehittää tältä osin pitkäjänteisemmäksi. Hyvinvointi ei synny itsestään, se täytyy tehdä. Tampereella ollaan ylpeitä siitä, että täällä uskalletaan tehdä asioita toisin kuin muualla Suomessa. Näytetään tässäkin asiassa esimerkkiä; työhyvinvoinnista on helppo aloittaa.

Atte Tahvola
sairaanhoitaja, pääluottamusmiesKirjoitus on julkaistu Vihreä Tampere -lehdessä maaliskuussa 2017. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti