keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Tilakeskuksen johtokunta 13.9.2017: Onkiniemi, yhtiöittämisen tilannekatsaus

Tampereen Tilakeskus liikelaitoksen johtokunta käsitteli kokouksessaan 13.9.2017 mm. Onkiniemen tehdaskiinteistön väliaikaista korjaussuunnitelmaa. Lisäksi johtokunta sai tilannekatsauksen Tilakeskuksen yhtiöittämisen valmistelusta.

Onkiniemen kiinteistö on puhututtanut kaupunkilaisia kevään ja kesän aikana. Onkiniemi on ollut tärkeä ja kohtuuhintainen paikka pienyrittäjille ja kulttuuritoimijoille lähellä keskustaa. Asbestilöydöt pakottivat Tilakeskuksen kieltämään vuokralaisilta toiminnan kiinteistössä. Suunnitelmaa tilojen saamisesta takaisin käyttöön on työstetty siitä lähtien.

Tilakeskuksen johtokunta hyväksyi kiinteistön väliaikaisen korjaussuunnitelman. Tiloja saadaan remontoitua siihen kuntoon, että niissä on jälleen mahdollista toimia ilman terveydellistä riskiä. Aivan kaikkia Onkiniemen tiloja ei voi tässä vaiheessa kohtuuhinnalla kunnostaa, mutta suunnitelma on kokonaisuutena hyvä. Tampereella ei ole liiaksi asti vastaavia tiloja kulttuuritoiminnalle ja pienyrittäjille, ja päätöksellä mahdollistetaan heidän toimintansa jatkuminen. Monelle vuokralaisista kyse on myös heidän mahdollisuuksistaan ansaita elantonsa.

Onkiniemen täysi peruskorjaus maksaisi arviolta 20 miljoonaa euroa. Päätöstä täydestä peruskorjauksesta ei tässä vaiheessa kannata tehdä, koska alueen kaavoitus on työn alla. Parin-kolmen vuoden päästä toivottavasti tiedetään, millaisen suunnitelman kaupunki tekee koko alueen kehittämisestä. Samassa yhteydessä ratkeaa myös Onkiniemen kiinteistön tuleva käyttötarkoitus. Väliaikaisella korjauksella varmistetaan, että tiloja ei jouduta pitämään tyhjillään kaavaratkaisuja odotellessa.

Kaupunginvaltuusto asetti Tilakeskukselle tavoitteeksi vuodelle 2017 valmistautua liiketoiminnan yhtiöittämiseen. Johtokunta sai katsauksen valmistelun tämän hetkiseen tilanteeseen. Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti elokuussa esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että yhtiöittäminen toteutettaisiin 1.1.2018.

Yhtiöittämisestä päättäminen ei kuulu Tilakeskuksen johtokunnan päätösvaltaan. Johtokunnan tehtävänä on ennen kaikkea varmistaa, että toiminta sujuu muutoksista huolimatta. Johtokunta näki erityisesti muutosvaiheen mahdollisena kriittisenä hetkenä. Mikäli kaupunki yhtiöittämiseen päätyy, toivoo johtokunta että henkilöstön ei tarvitse omien palvelussuhteidensa ja niiden ehtojen osalta kokea epävarmuutta. Johtokunta pitikin tärkeänä, että henkilöstön siirtymisen ehdot varmistetaan esimerkiksi liikkeenluovutusta koskevissa yhteistoimintaneuvotteluissa laadittavalla ja hyväksyttävällä siirtosopimuksella. Periaatteiden kirjaaminen ylös siten, että myös tuleva yhtiö niihin sitoutuisi, vähentäisi epävarmuutta ja helpottaisi muutosta. Pieniä mutta tärkeitä asioita.

Johtokunnan kokousasiakirjat löytyvät Tampereen kaupungin nettisivuilta, http://tampere.cloudnc.fi/fi-FI.


Atte Tahvola
johtokunnan puheenjohtaja (vihr.)
Tampereen Tilakeskus liikelaitos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti